Ny på jobbet

Här publicerar vi löpande intervjuer med dig som fått nytt jobb i utemiljöbranschen.


Hallå där, Jonatan Malmberg!
Du jobbade tidigare på Gröna tak-institutet i Malmö, hur kommer det sig att du slutade där?
– Jag jobbade där i åtta år och kände att jag ville fördjupa mig inom nya områden. Det i kombination med att jag och min familj har för avsikt att flytta från Malmö gjorde att jag började leta efter en arbetsgivare som möjliggör en flytt.
Var jobbar du nu och vad gör du där?
– Sedan i våras jobbar jag på Ecotopic, ett konsultföretag som hjälper till med förstudier kring hur man kan komma igång med produktion och användning av biokol. Vi jobbar nära våra kunder för att hitta rätt lösning för dem och har hjälpt många av de biokolproducenter som finns i Sverige att komma igång. På bilden har jag varit med vid anläggandet av en urban äng med biokol, mitt i stan på en asfaltssida i Malmö.
Du jobbar också med ett annat projekt på samma tema, hur ser det ut?
– Ja, det är ett annat företag med samma ägare, Biokolprodukter. Dels arbetar vi med att ta fram biokolbaserade jordar med exempelvis återvunnen sten och kolmakadam, dels med att utveckla biokolprodukter till andra områden, så som filterlösningar och betongelement.
Vad har du på gång framöver?
– Det närmsta halvåret kommer jag ägna åt att ta fram betongelement med inblandning av biokol till anläggningsbranschen. Målsättningen är att de ska ha kraftigt minskad klimatbelastning, utan att man tummar på hållfastighetskrav och så. Vi tar fram recept och kollar på vilket biokol som är bäst lämpat och vilken förbehandling som behövs. Vi vill skapa en så stark och konkurrenskraftig produkt som möjligt som kan lanseras under 2021.

Publiceringsdatum: 2020-11-17.


Hallå där, Emma Rasmusson!
Du har nytt jobb?
– Ja, sedan i maj jobbar jag som Sales Manager på DSV Frö med kontor strax norr om Helsingborg.
Hur hamnade du där?
– Jag är utbildad trädgårdsanläggare och greenkeeper, men har på senare år främst arbetat med försäljning och rådgivning till professionella kunder inom bland annat golf och anläggning.
DSV-koncernen firade 100 år i somras, men det är först nu ni har säljare på plats i Sverige?
– Ja, så det är mycket uppsökande verksamhet så här i början, att ringa upp och besöka kunder. De närmsta veckorna kommer jag sitta väldigt många timmar i bilen, berättar Emma.
Koncernen har sitt huvudsäte i Lippstadt, Tyskland med flera fröförädlingsstationer?
– Utöver gräsfrö arbetar DSV med stråsäd, raps och vete. Koncernens grässorter ligger ofta i topp på flera europeiska sortlistor.
Och nu vill du etablera DSV Frö på den svenska marknaden?
– Det finns ett stort intresse, många som tycker att det känns nytt och spännande. Och det är det ju i Sverige, men fröförädling är något vi kan sedan länge. Med det inte sagt att kunderna inte kan påverka, vi lyssnar alltid in deras önskemål och tyckande. Och det är det som får mig att tycka att det här är så intressant, vi skippar mellanhanden och levererar direkt till kunden från förädlaren.

Publiceringsdatum: 2020-10-13.


Har du bytt jobb nyligen och vill berätta för dina kollegor i branschen? Skicka oss ditt namn, organisation/företag och mailadress på nyhetsbrev@tidningenutemiljo.se så hör vi av oss! OBS! Märk ämnesraden Ny på jobbet.