Utemiljös låtlista

Glöm musik på tjatiga teman som kärlek, vänskap eller krig och fred. Ladda din playlist med naturvänligare material. Utemiljö tittar närmare på tio lämpliga låtar att lyssna på vid utomhusarbete. Här finns Utemiljös bästa utelåtar som spellista på Spotify.

Bidra gärna med dina egna tips på låtar. Om vi publicerar ditt tips får du en trisslott som belöning. Skicka låtförslag till info@tidningenutemiljo.se

Det är frilansjournalisten Kristin Pineda Svenske som har börjat komponera listan och skrivit dessa presentationer av de tio första låtarna.

 

Parklife (1994)

Artist/låtskrivare: Blur/Damon Albarn

Album: Parklife

Historia: Gruppens frontfigur, sångaren Damon Albarn inspirerades till hitlåten då han bodde på Kensington Church Street i London. Enligt egen uppgift besökte han ofta parken i slutet av gatan för att ”titta på folk och på duvor, du vet”. Låten beskriver det på ytan oskyldiga livet som försiggår i en park, men använder också konceptet ”parkliv” som en metafor för livet i stort – vardagslivet som tickar på.

Landscape (2011)

Artist/låtskrivare: Florence and the Machine

Florence i Florence and the Machine Foto från Wikimedia Commons

Album: Ceremonials

Historia: Den poetiska texten målar upp vackra, om än tragiska, bilder av en splittrad kvinna med själsliga problem som inte längre tycks kunna urskilja det ”landskap” hon hör hemma i. Låttexten har tydliga referenser till Virgina Woolf, en av sångerskan Florence Welchs förebilder. I texten springer kvinnan bland annat ut till ett fyrtorn (en referens till en av Woolfs mest kända romaner). Welch har tidigare talat om hur ”överväldigande” företeelser fascinerar henne, och vad gäller naturen ser hon vatten som den mest överväldigande symbolen. Låten innehåller flera metaforer med anknytning till just vatten. Virgina Woolf begick självmord genom att dränka sig i en flod.

En egen trädgård (1974)

Artist/låtskrivare: Agnetha Fältskog

Album: Elva kvinnor i ett hus

Historia:  ABBA-Agnethas femte studioalbum skulle från början heta ”Tolv kvinnor i ett hus” där varje låt skulle symbolisera en kvinna. ABBAs världssuccé samt Agnethas graviditet förhalade både produktion och låtskriveri, och projektet fick kortas ned. I denna popdänga föreställer sig Agnetha att hon bor i en inomhus-trädgård på 50 kvadrat, där sovrumsgolvet är täckt av mossa, fiskar simmar i badkaret och fåglar sover i en allé i hallen. Trevligt.

 

Tompkins Square Park (2015)

Artist/låtskrivare: Mumford & Sons

Mumford & Sons Foto: Wikimedia Commons

Album: Wilder Mind

Historia: Låten handlar i grund och botten om ett bräckligt förhållande. Sångaren ber sin flickvän att möta honom i parken Tompkins Square i centrala New York. Denna park har under många decennier varit en symbol för konflikter i staden och har stått som värd för många upplopp och manifestationer. Att parets möte tar plats just i denna park kan tolkas som en förhoppning att deras konflikt kan ventileras och att deras förhållande kan byggas upp på nytt.

 

The Gardener (2008)

Artist/låtskrivare: The Tallest Man on Earth/Kristian Matsson

Album: Shallow Grave

Historia: Det är en något skrämmande kärlek som sångaren känner för sitt kärleksobjekt i denna låt, där han förklarar hur han undanröjer en efter en av rivaliserande kavaljerer för att sedan begrava dem alla under blommorna i sin trädgård. Allt detta för att stå kvar som ensam kandidat, för att sedan dansa med flickan genom trädgården. Man kan förstås också tolka texten på ett bildligare vis och hoppas att det endast är minnena från det förflutna som ligger begravda under de vackra blommorna.

 

Rumba i Engelska Parken (1955)

Owe Thörnqvist Foto: Daniel Åhs Karlsson/Wikimedia Commons

Artist/låtskrivare: Owe Thörnqvist

Album: Rumba i Engelska Parken (Singel)

Historia: Den på sin tid chockerande uppsluppna sången är den svenske rock-kungens inbjudan till en svängom i ”Engelska parken”, som i själva verket är Carolinaparken i Uppsala. Sångaren inreder den spontana dansbanan med såväl kaktusar som palmer och astrakaner från en blomsteraffär. I slutet av låten framkommer dock att inga av växterna är betalda, och när ”tanten från blomsteraffären” nalkas måste det dansanta gänget hastigt springa från platsen.

 

The Landscape is Changing (1983)

Artist/låtskrivare: Depeche Mode/Alan Wilder

Album: Construction Time Again

Historia: Till skillnad från Florence and The Machines högst metaforiska ”Landscape”, handlar denna låt precis om det som redan i titeln avslöjas: ett landskap i förändring. Närmare bestämt vänder sig gruppen mot miljöförstöring, skogsavverkning och förgiftandet av floder och sjöar. Illa, menar sångaren Dave Gahan, och uppmanar oss alla till att ta bättre hand om vår jord.

 

Öppna landskap (1982)

Artist/låtskrivare: Ulf Lundell

Album: Kär och galen

Historia: Det var med denna hyllning till Sverige och dess seder och bruk som Ulf Lundell slog igenom med musikaliskt dunder och brak i början av 80-talet. Vissa röster ville utnämna låten till ny svensk nationalsång, medan andra förfasade sig över att sångaren nämner hembränning och brännvinskryddning i texten. Värt att notera är att landsplågan tar mycket tydligt avstamp i den klassiska vårsången ”Hör hur västanvinden susar” av kompositören Lars August Lundh (1838-1916).

 

Useless Landscape (Inútil Paisagem) (1964)

Artist/låtskrivare: Antonio Carlos Jobim

Album: The Wonderful World of Antonio Carlos Jobim

Historia: Denna sorgset romantiska bossanova, som också har spelats in av bland andra Frank Sinatra och Ella Fitzgerald beskriver hur även det vackraste landskap – med månsken, snötäckta toppar eller ljudet av oceanens bränningar – blir meningslöst om inte föremålet för hans kärleks låga finns där för att uppleva det med honom. Vi får hoppas att hon gör det.

 

Secret Garden (1995)

Artist/låtskrivare: Bruce Springsteen

Album: Blood Brothers

Historia: Denna finstämda ballad i typiskt berättande Bruce-manér fick stort genomslag 1996 då Secret Garden figurerade på soundtracket till Tom Cruise-filmen Jerry Maguire. I texten beskriver sångaren en kvinna som vänligt leende välkomnar dig in i sitt hus, sin bil och sitt liv, samtidigt som det står klart att du aldrig kommer att släppas in i hennes innersta, hemliga trädgård. Om man vid en hastig genomlyssning anser att texten tycks syfta på prostitution, bör man göra en djupare reflektion: Bruce själv förklarar i boken ”Songs” hur låten har en djupt erotisk innebörd och samtidigt handlar om de mysterium och hemligheter som kan leva kvar mellan två människor i ett förhållande, hur intim ens relation än är.