Allium ’Millenium’ – årets perenn 2021

Lökväxten Allium ’Millenium’ blommar från juli till september och har en vacker, generös blomning. Sorten är frisk, lättodlad och populär bland pollinatörer. Enligt Perennagruppen, vars val var enhälligt, är Allium ’Millenium’ en växt som har allt.

Bladen är friskt gröna och sticker upp tidigt på våren. Med blommor blir plantorna omkring 30 centimeter höga. Växtsättet liknar det för gräslök, och även Allium ’Millenium’ är ätbar. Den klotrunda blomställningen i rosaviolett håller sig vacker under hela blomningen och långt in på hösten.

Sorten lanserades i USA år 2000 och har snabbt blivit en favorit i trädgårdsvärlden. Allium ’Millenium’ klarar torrare perioder och trivs bäst i sol till halvskugga. Den trivs och övervintrar med fördel i kruka, eftersom den är vacker året om. Mona Holmberg på Holmberg och Strindberg Trädgårdskonsulter i Göteborg rekommenderar Allium ’Millenium’ som frodigt grön och långblommande kantväxt. Hon använder den frekvent i olika trädgårdsprojekt och blandar den gärna med andra perenner. Här kan du läsa mer om Allium ’Millenium’ och ta del av Mona Holmbergs tips!

Och här kan du se Perennagruppens film om årets perenn – Allium ’Millenium’.