Årets rikare trädgård 2020

Foto: John Hallmén

För första gången delar projektet Rikare trädgård nu ut utmärkelsen Årets rikare trädgård. Vinnarna år 2020 får priset för att ha förvandlat ett fåtal träd på en hårdklippt gräsmatta till en livfull och genomtänkt trädgård, utan att kompromissa med mottot att det är viktigt att vara lat i trädgården.

Emma Wahlbergs och Lovisa Skagermans villaträdgård har planerats i detalj för att ge boplatser och föda åt en mängd arter så som humlor, fjärilar, fåglar och bin. Förhoppningen är att man i och med utmärkelsen och uppmärksamheten som medföljer också kan inspirera Sveriges drygt 2,6 miljoner tomtägare att skapa liknande miljöer i sina trädgårdar.

Det som Emma och Lovisa tycker har fungerat bäst är de dammar de anlagt. De vill också framhäva vinsten i att använda de växter som dyker upp spontant, vilket såklart är såväl billigt som lättskött. Att skapa en trädgård i sin egen stil, ta en liten yta i taget och satsa på fruktträd och bärbuskar är andra tips. Sist men inte minst lyfter de nyttan och glädjen i att ta hjälp av grannar och vänner för att hämta inspiration, byta idéer och lära sig nya tricks för att skapa och utveckla en trädgård med stor biologisk mångfald. Läs mer här!