Elmia visar på tre trender för trädgårdsbranschen – en drömsk, en nordlig och en grön

Tre personer har arbetat åt Elmia Garden med att ta fram trädgårdstrender för branschen inför 2024: Jan Rundgren, designer och trendexpert, Malin Hidesäter, projektledare och kreatör, samt Helena Kaasik, journalist och fotograf.

Det de har kommit fram till är tre olika inriktningar: en drömsk, en nordlig och en grön.

I den drömska trädgården används luftiga material, fantasifulla former och pastelltoner. Belysningen är viktig i den här trädgården och här kommer även grusträdgården tillbaka. Växter att använda kan vara exempelvis prydnasgräs, lättskött klematis och daglilja.

Den nordliga trädgården består av prestigelösa trädgårdar med inhemska växter i traditionell färgskala, men med en twist. Rustika material och träytor bistår med trygghet. Stilen hämtas bland annat från Karin och Carl Larsson. Växter som används är till exempel ringblommor, krasse och dill, som blandas med perenner som lavendel och riddarsporre.

I den gröna trädgården står växterna i fokus, och hjälper oss att hitta lugn och harmoni. Stilen är ganska avskalad och modern och har ett mer återhållsamt formspråk. Växterna har ofta små blommor men kraftiga plantor: till exempel sommarljus och olika grönsaker.

Här kan du läsa mer om trenderna och även se färgkartor till respektive trend!