Gävle vinner pris som årets Håll Sverige Rent-kommun

Håll Sverige Rent granskar varje år landets kommuner i ett kommunindex baserat på det arbete de gör mot nedskräpning. I fem år i rad har Borås vunnit pris som årets Håll Sverige Rent-kommun, men nu är sviten bruten. Istället kan Gävle stoltsera med priset, som delades ut under Håll Sverige Rents digitala konferens Nedskräpningsveckan den 4 december.

Att kommunen är ansluten till Håll Sverige Rents Skräpplockardagar och engagerar sig i att sprida budskapet till skolor och förskolor är en av faktorerna i rankningen. Andelen barn som deltagit i Håll Sverige Rents årliga skräpplockningskampanj och enkätfrågor om kommunernas förebyggande arbete mot nedskräpning är andra. Gävle placerar sig alltså högst och blir 2020 års Håll Sverige Rent-kommun med motiveringen ”för det stora engagemanget i kommunen och för arbetet med ett nytt Miljöstrategiskt program och en Kretsloppsplan som tillsammans gör uppdraget att minska och förebygga nedskräpning till ett uppdrag för många”.

Andra kommuner som placerat sig högt i år är Flen, Kalmar, Ystad och Borås. I år har Håll Sverige Rent också valt att uppmärksamma de som har högst placering baserat på storlek. Dessutom får Sala kommun som har klättrat 193 placeringar, från plats 246 till plats 53, ta emot utmärkelsen Raketen för flest klättrade placeringar 2020. Här kan du läsa mer om Håll Sverige Rent!