Kan robotgräsklippare gynna biologisk mångfald?

En studie som har gjorts på University of Hohenheim i Tyskland visar att robotgräsklippare ger bättre resultat än vanliga gräsklippare när det gäller biologisk mångfald, i alla fall när den används på rätt sätt. Det skriver Stihl om i ett pressmeddelande.

I studien delades en nylagd gräsmatta upp i fyra områden och planterades med typiska gräsväxter. Två ytor klipptes varannan vecka med vanlig gräsklippare till en klipphöjd på tre respektive sex centimeter. De andra två ytorna klipptes dagligen av robotgräsklippare, med samma klipphöjd.

Studien visar att växter anpassar sig till den dagliga klippningen med robotgräsklipparen och växer mer på bredden än på höjden. De ytor som klipptes till sex centimeter och där det fanns örter i gräsmattan visade sig vara de som var särskilt inbjudande för insekter.

–– Vid användning av robotgräsklippare kan blommande öar, exempelvis grupper av perenner eller liknande, planteras i gräsmattan. Så länge du tar hänsyn till öarna vid installationen kan robotgräsklipparen sedan säkerställa att de får växa i fred, säger Johan Broström, trainer på Stihl Norden i pressmeddelandet.

Bild: Stihl