Vintercyklingen ökar enligt ny undersökning

Fler väljer cykeln i vinter än tidigare år enligt en undersökning som försäkringsbolaget If genomfört. Som inom många andra områden spelar Coronapandemin in i vilka transportsätt vi använder. Många väljer exempelvis bort kollektivtrafiken för att undvika trängsel och minska smittspridningen. Undersökningen visar också att drygt 40 procent tänker cykla regelbundet till skolan eller jobbet och att ytterligare 30 procent har för avsikt att göra det ibland. Nästan en fjärdedel av de som inte cyklade alls förra vintern har svarat att de tänker göra det i år.

Ur ett hälsoperspektiv är cyklingen ett utmärkt alternativ, men då gäller det att utrusta sig rätt. Bara en tiondel av de som svarat har dubbdäck på cykeln, och flertalet använder inte hjälm. Med utmaningar som mörker och halka är reflexer, lampor, dubbdäck och hjälm ett minimum för vad cyklister bör rusta sig med. If tipsar också om att kolla bromsarna ofta och se till att man har lagom mycket luft i däcken.

En annan del i undersökningen handlar om hur arbetsgivaren kan underlätta för sina anställda att välja att cykelpendla. Att tillhandahålla dusch och omklädningsrum, cykelförråd och förvaringsmöjligheter är några av punkterna som tas upp. Idag upplever 23 procent att arbetsgivaren uppmuntrar till cykling medan hela 40 procent tycker att arbetsgivaren kan göra mer. Läs mer här!