Utemiljös filmtips

Filmhistorien har påtat, skapat, klippt och förundrats i sina trädgårdar. Växter och grönska har legat till grund för både sorg, romantik, mord och flykt.

Bidra gärna med dina egna tips på filmer. Om vi publicerar ditt tips får du en trisslott som belöning. Skicka filmförslag till info@tidningenutemiljo.se.

Trädgårdsarbete fungerar ofta något meditativt och en möjlighet att fokusera på någonting annat än vardagen. Det gäller även i många filmer. Filmskribenten Fredrik Söderlund har tittat på några av de bästa filmfröna.

 

Gröna fingrar (2000)
Några av landets farligaste brottslingar förflyttas till en lyx-anstalt. Denna sanna historia börjar med att alla fångar spottar på blomsterplanterande och kallar det kvinnogöra, men vinden vänder och vips så är alla interner nere med fingrarna i jorden. Hårdhudade fångar mot delikata och ömtåliga blommor. Det går så bra för gänget att de får en chans att tävla i legendariska Hampton Court Palace Flower Show. Filmen är bitvis sötsliskig som nektar, men har trots allt ett stort knippe charm.

 

 

Mitt hus i Umbrien. HBO Films.

Mitt hus i Umbrien (2003)
Ett finstämt drama om en grupp människor som överlever ett terroristdåd på ett tåg. De flyttar alla hem till Mrs. Delahuntys (Maggie Smith) blomstrande pensionat. Hennes hus på den italienska landsbygden blir retreat för den udda skarans traumatiska bearbetning.

 

 

Den hemlighetsfulla trädgården (1993)
Finns både som tv-film, animerad och tv-serie, men den bästa filmatiseringen har gjorts av Agnieszka Holland. Historien om den föräldralösa flickan Mary som adopteras av den stränga och glädjelösa Mrs. Medlock (återigen Maggie Smith) är både rörande och mörk. Den nyfikna flickan hittar snart en nyckel som går till den hemliga trädgården där ingen varit sedan hennes moster dog för flera år sedan. Hon visar den för nya vännen Dickon och allt tar en vändning. Trädgården är igenvuxen, men förvandlas snart till ett magiskt tillflyktsställe där den vildaste fantasin får sprudla. Allt samlas där – minnena, sorgen, det oförstörda barnasinnet, vänskapen, drömmarna.

 

 

A Little Chaos. Focus Features.

A little chaos (2014)
Trädgårdsplaneraren Sabine (Kate Winslet) får det prestigefulla uppdraget att skapa en vattenkaskad i Versailles-trädgården. Hon inleder en förbjuden relation med sin yrkeskollega, den högt stående Le Notre från borgarfamiljen. Ett avslöjande skulle vara skandalöst och förhållandet måste därför hållas hemligt.

 

 

Tecknarens kontrakt. British Film Institute.

Tecknarens kontrakt (1982)
I den skruvade Tecknarens kontrakt får Mr. Neville ett uppdrag från högre instans att skapa tolv målade versioner av landägarens tomt. Vad tecknaren inte vet är att han håller på att bli indragen i en intrig byggd på kärlek, svek, sex och mord. Filmen utspelar sig i slutet av 1600-talet och trädgårdarna är tidsenligt eleganta, storslagna och badar i grönska. Inspelningsplatsen var klassiska Groombridge Place i England.

 

 

Barry Lyndon (1975)
När mästerregissören Stanley Kubrick skulle skapa sitt episka kostymdrama Barry Lyndon (1975) använde han sig av slottsträdgårdar i både Irland, Belgien, Skottland och Tyskland. De vackra vattenträdgårdarna, labyrintliknande buskagen och gångstråken runt slotten är visuella praktverk.

 

 

Kill Bill. Miramax.

Och så några udda frön…
Det finns ett antal filmer där trädgården i sig inte har en bärande roll, men där den får en stark och minnesvärd innebörd. Slutscenen i Kill Bill: vol. 1 (2003) är lika blodig som svidande vacker. The Bride slåss mot O-Ren Ishii och de nästan dansar fram. Allt utspelar sig i en japansk trädgård med långsamt fallande snöflingor, stengångar, järnekar och buxbomar. Kontrasten är slående.

Edward Scissorhands (1988) och Little shop of horrors (1960/1986) är också två slående exempel. Johnny Depp som den melankoliske Edward blir byns frisör och trädgårdsmästare genom sina saxfingrar-färdigheter och sitt vilda konstnärsinne. Aldrig har filmvärlden berikats med buskar klippta som dinosaurier, en familj och en gigantisk hand. Den talande och köttätande växten i Little shop är blomfilmernas egen Dracula, en bisarr version av vad som kan hända när man ska utveckla en ny lukrativ växtart.

Som avslutning måste de franska syskonfilmerna Jean de Florette och Jean de Florette del 2 – Manons källa (båda 1986) nämnas. Handlingen utspelar sig i Provence på 20-talet där Jean fått ärva en bit land. Hans mål är att föda upp kaniner och odla grönsaker. För att kunna få tillräckligt med vatten måste han ha tillgång till en källa som hans avundsjuka granne hela tiden blockerar. Gerard Depardieu gör en av sitt livs roller i två filmer som är mästerliga i sitt sätt att skildra både mänsklighetens baksidor och den gränslösa lyckan när naturen har sin gilla gång.