Bilderbok för säkert utejobb

Det finns risker i jobbet med trädgårdsanläggning och parkskötsel, och särskilt utsatta för dessa risker är unga och säsongsanställda. Nu har organisationen Prevent gjort en bilderbok om hur man kan undvika skador vid jobb med anläggning och skötsel av utemiljöer. Anledningen till att informationen görs som en bilderbok är att den då är mer lättillgänglig även för de som inte har svenska som modersmål.

– I den här branschen är det ofta ganska enkla åtgärder som gör att du inte skadar dig, till exempel att använda rätt utrustning. Sedan gäller det precis som i många andra sammanhang att följa de instruktioner som finns och ha ordning och reda, säger Prevents projektledare Lisa Rönnbäck i ett pressmeddelande.

Göran Andersson är utbildningsansvarig hos Trädgårdsanläggarna i Sverige. Han säger så här:

– Vi har en känsla av att yngre män har en större benägenhet att chansa och försätta sig i dåliga situationer. Har de dessutom bristande språkkunskaper är det förstås lättare att missuppfatta saker och ting. Bilderboken kan på ett smidigt sätt att få dem att se var riskerna finns och hur man gör för att inte göra illa sig.

Boken heter ”Jobba säkert inom trädgårdsanläggning och skötsel utemiljö” och är så liten att den får plats i fickan. I bilder som har fått en glad eller ledsen smiley för att illustrera rätt och fel, visas exempel på olika situationer och hur man ska arbeta säkert i dem. Boken har en allmän del, en del som handlar om hantering av maskiner och en del med kyrkogårdsarbete i fokus.

Tidigare har bilderböcker tagits fram för andra branscher: skogs- respektive lantbruk. Snart kommer också böcker för trädgårdsodling och golfbranshcen. SLA (Skogs- och Lantarbetsgivareförbundet, fackförbundet Kommunal och Prevent har drivit projektet och tagit hjälp av aktuella organisationer.

Läs mer på Prevents hemsida, där det också går att ladda ner och beställa boken kostnadsfritt (mot fraktavgift).