Hon fick utmärkelse till rosens ära

Rosenkransen 2023, Fredriksdals utmärkelse till rosens ära, tilldelas Christina Högardh Ihr. Hon har genom böcker, bilder, föredrag, kurser och resor, inspirerat, skänkt upplevelser och förmedlat kunskaper om rosor.

Juryns motivering:
”En passion för rosor och stor kunskap genomsyrar Christina Högardh-Ihrs verksamhet sedan många år tillbaka. Som författare, fotograf, konstvetare och rosexpert har hon genom böcker och artiklar bidragit till den svenska roslitteraturen. Nämnas ska till exempel Rosboken för dig som drömmer om rosor och Rosen – kärlek, konst, doft och botanik.

Genom föredrag och kurser utbildar hon såväl trädgårdsproffs som hobbyodlare om rosornas historia, mångfald, egenskaper, användning och hur man på bästa sätt tar hand om dem.

Som researrangör leder Christina Högardh-Ihr inspirerande resor till både när och fjärran med rosen i fokus. I tillägg är hon är även delaktig i planeringen av ”The Regional Rose Convention” som Svenska Rosensällskapet  är ansvarig för 2024.

Christina Högardh-Ihr är en stor kunskapskälla och inspiratör som på ett mycket fint sätt förmedlar allt man vill och behöver veta och uppleva om rosor.”

Christina Högardh-Ihr fick Rosenkransen 2023.