Maskiner för alla ändamål i grönytebranschen

Ett trettiotal utställare i maskin- och grönytebranschen fanns på plats på Vallentuna flygfält den 30 och 31 augusti på Grönytebranschens maskinvisning. Visningen fortsatte i Örebro den 1 september. På utställningarna deltog också de företag som turnerar runt i Sverige med Green Expo Roadshow.
En trend som förhoppningsvis har kommit för att stanna är miljötänkande. Både när det gäller maskiner som är snälla mot den omgivande miljön, men också som ger en bra arbetsmiljö för den som hanterar dem.

Vallentuna

Här kommer exempel på vad som visades upp på utställningen:

 • John Deeres rotorklippare som har en miljömotor med partikelfilter. Den är också utrustad med ett datasystem där det går att ställa in transporthastighet, hur snabbt aggregatet ska sjunka och andra variabler.
 • Svenningsens visade radiostyrda klipparen Spider, som funkar bra för släntklippning. De finns i olika storlekar och har fyra hjul som kan snurras 360°, vilket gör att märken och skador på underlaget undviks.
 • Nilfisk hade bland annat med sig redskapsbärare med snabbfäste samt en snöborste som samtidigt är saltlakespridare, vilken används på exempelvis cykelbanor i Stockholm.
 • Kärcher hade en nyhet i form av en högtryckstvätt för hetvatten. Den har 500 liter vatten med sig i skalet och flera olika munstycken, varav ett roterar. De berättade också om sitt nya koncept Rent and work, där de hyr ut maskiner och redskap av olika slag till en fast kostnad.
 • MI berättade om en liten gräsklippare som snart introduceras i Europa. Det finns ingen sittplats på den, utan föraren står upp på maskinen och manövrerar den. Detta gör den lämplig för trånga utrymmen.
 • Stads & parkprodukter hade med sig många olika batteridrivna redskap, bland annat en lätt men kraftfull sekatör. Batterierna till vissa redskap är konstruerade så att det går att ansluta ytterligare ett redskap samtidigt.
 • Timan har en släntklippare som kan klippa i lutningar upp till 50°. De visade också ett patentsökt nytt system kallat Tornado, som blåser en virvelvind mot det som ligger på marken för att det ska lyfta och lätt kunna sugas upp.
 • Heatweed visade sin kemikaliefria ogräsbekämpning med hjälp av hetvatten. De har maskiner i flera olika storlekar och har just beslutat att börja tillverka några maskinmodeller i Skandinavien.
 • Ystamaskiner har en ny häckklippare som slår sönder materialet när det klipps. Det blir så finfördelat att det inte behöver plockas upp. De har också exempelvis redskapet stolpklippare, som smidigt klipper runt träd eller stolpar.
 • Tyska AS Motor är nya i Sverige och visade bland annat en klippare med dubbel styrning: både radiostyrd och förarstyrd.
 • GML Sport lanserar nu det italienska märket Grillo som ger god klippkvalitet och även är bra på uppsamling.
 • GMR hade med sig  en slaghackare med hydraulisk inställning av höjd samt sidoförskjutning.
 • Emperi har självbevattnande lådor för exempelvis balkonger, broräcken, kyrkogårdar och entréer, samt ett antal fiffiga och ergonomiska hjälpmedel för att lyfta, rengöra och vattna.
 • Andra utställare var Club Car, Husqvarna, Walker, Stiga, Hako, GF, Wille, Hafog, Belos, Nomaco, Giant, Helms, WTI, Shibaura, K-vagnen, P Olssons, Etesia och Iseki.

Ola Olsson på P Olssons i Linderöd AB var samordnare för maskinvisningen i Vallentuna.
– Vi startade för två år sedan för att göra något unikt för grönytebranschen, berättar han. Det kostar ingenting för besökarna som får chans att provköra maskinerna.
Under de två dagarna i Vallentuna kom cirka 1 000 besökare, dag tre i Örebro cirka 650, alltså totalt nästan 1 700 personer på tre dagar.
– Vi är supernöjda. Många som kom hade åkt långt och hade ett verkligt ärende hit. Vi upplever att även utställarna tycker att det var bra kvalitet på besökarna, säger Ola Olsson.