Naturgym och träningsordlista

I Tidningen Utemiljö nr 7/21, med utgivning den 2 november, finns det ett reportage om naturgym och hur de kan anläggas. Där finns bland annat exempel från Tyskland, där naturgym är en vanlig företeelse. Vi utlovar i tidningen att publicera en träningsordlista här och även några tips på träning utan redskap. Här kommer det!

Liten träningsordlista
Konditionsträning – ökar hjärtats, lungornas och blodomloppets kapacitet att transportera syre samt musklernas förmåga att uppta det.

Styrketräning – stärker muskler, ledband och muskelfästen, nervsystemets effektivitet och skelettets motståndskraft.

Rörlighetsträning – hjälper muskler, ledkapslar, ledband och senor att bli mer tänjbara och flexibla, vilket minskar risken för skador och smärta.

Intervallträning – att upprepa samma typ av övning med kort vila mellan varje omgång (t.ex. jogga eller hoppa hopprep 1 minut och promenera/vila 30 sekunder under ca. 20 minuter). Anses vara ett av de mest effektiva sätten att träna konditionen.

Funktionell träning – övningar som tränar kroppen som helhet och i större grad baseras på kroppens ”vardagliga” påfrestningar, istället för att isolera och stärka en viss muskel/kroppsdel till ett visst syfte.

Isometrisk träning – musklerna aktiveras länge i en fast ställning (t.ex. hög planka, jägarsits).

Dynamisk träning – musklerna är i rörelse (t.ex. hopp, knäböj, armhävningar).

Calisthenics – (från grekiskans kalós, vacker, och sthénos, styrka) Styrketräning endast med hjälp av kroppsvikten.

Tips på träning utan utrustning
Knäböj, armhävningar, grodhopp, utfall (framåt/bakåt/sidled), slalomhopp, sprattelgubbe …

(Text och foto: Kristin och David Pineda Svenske)