Nya gröna platser i storstaden

I sommar finns nya möjligheter att uppleva grönska mitt i en storstad, till och med på Avenyn i Göteborg eller vid Hötorget i Stockholm. Häng med till Gothenburg Green World och takparken på Sveavägen – väl värda besök båda två!

Takpark 2

 

Takparken på Sveavägen 44 i Stockholm är ungefär 3 000 kvadratmeter stor, vilket är dubbelt så stort som Hötorget som det ligger alldeles i närheten av. Ytorna är oregelbundna, men sicksackande trägångar och staket i olika höjder. Det är uteservering på taket, men det går alldeles utmärkt att slå sig ned på någon av de mångTakpark 4a sittplatserna även utan att köpa in något från serveringen. Det finns också servering för flygfän, i form av små holkar och ”barer” och av surrandet och svirrandet att döma är det något som har slagit väl ut. Läs mer om takparken här.

Med en hiss från ljusgården vid Urban Deli kommer besökarna upp till takparken på nionde våningen. Det är öppet från morgon till kväll, åtminstone när det inte regnar och parken bjuder på finfin utsikt åt alla håll.

Takparken har olika svenska Takpark 3naturtyper som torräng, krattskog och klapperstensfält. Torräng är en karg och blommande örtäng med till exempel violer, gulmåra och prästkrage. Krattskog är en låg buskskog med ek och blommande växter. Klapperstensfältet är en mager mark med sten, grus och fetbladsväxter. Med sin blandning av områden och vinklar och vrår kan taket ge associationer av såväl fjällvärld som skärgård och ängar. Det är skapat av Johan Paju, landskapsarkitekt på Fojab arkitekter.

    Takparken erbjuder både mängder av sittplatser i olika vrår och mycket att titta på,
såväl utsikt som växter och insekter.

Gothenburg Green World Poseidon

Grönska kring Poseidon

Ett annan centralt beläget grönskande område är Avenyn i Göteborg. Som en del av projektet Gothenburg Green World har en äng byggts upp runt Poseidonstatyn på Götaplatsen i ena änden av paradgatan. Längs hela gatan finns tillfälliga popup-parker som har skapats av olika företag, lärosäten och organisationer, som Svenska Trädgårdsdesigners, Chalmers tekniska högskola, Arkitekter utan gränser och Folkuniversitetet. Många av parkerna har informativa skyltar, så en promenad längs stråket kan bli både njutbar och lärorik. Det pågår också en massa andra aktiviteter i Göteborgstrakten i samband med Gothenburg Green World. Här finns mer info om popup-parkerna.

I nästa nummer av Tidningen Utemiljö kommer vi att skriva mer om popup-parkerna i Göteborg.