Perenner som kan vara alternativ till buxbom

I Tidningen Utemiljö nr 1 2017 finns ett Gröna Fakta som handlar om buxbom och dess hot. Där finns också några tips på alternativa växter att använda i stället för buxbom. I en annan artikel i samma nummer av tidningen beskrivs hur man har hanterat problematiken med svampangrepp på buxbom på kyrkogårdarna i Malmö. Där har man också testat olika växter som skulle kunna vara alternativ till buxbom på kyrkogårdar. Här tipsar Anna-Carin Forsman och  Maximilian Löfgren från kyrkogårdsförvaltningen i Malmö om några perenner som kan vara alternativ till buxbom.

  • Teucrium lucidrys, gamander. Den är upprättväxande och anspråkslös och går bra att klippa. Den blommar om den inte klipps, och behöver klippas varje år. Den finns i många sorter, och här varnas för Teucrium chamaedrys, som sprider sig som kvickrot. Det finns också många korsningar mellan sorterna, Teucrium lucidum/montandum, där vissa sorter fungerar bra, medan andra inte gör det. Det gäller att vara uppmärksam så att man får rätt sort. Den kvickrotsartade har utlöpare, och även lätt ludna grenar och blad.
  • Fragaria rosea ’Pink Panda’, rödblommande jordgubbe som blir grön tidigt på året och blommar under hela sommaren. Den är lätt förökad tack vare revor, men kan hållas på plats med hjälp av skyffeljärn vid ogräsrensning. Den kan vara lite ostadig under vintern och ha svårt att verka som materialavskiljare för att hålla en rabattyta på plats på exempelvis en grav av singel. Men den kommer upp tidigt på våren och är fin långt in på hösten.
  • Imperata cylindrica ’Rubra’, japanskt blodgräs. Kräver inramning eftersom den under vissa förhållanden sprider sig mycket, men behöver inte formklippas. Inte den vanligaste sortens växt för en kyrkogård. En nackdel är att gräset inte är vackert på vintern.
  • Santolina chamaecyparissus, helgonört med silverfärgade blad. Blommar med gula blommor under varma somrar. Har en tendens att falla isär om den blir stor och inte får stöd eller utsätts för blåst. Jämför med större sorter av kärleksört, som har samma problem.
  • Sedum telephium, ’Herbstfreude’. Kärleksört, som fungerar ganska bra, men blir lite väl bred för att ersätta buxbom. Den behöver klippas ned varje vår innan skotten har kommit för långt.
  • Eftersom lavendel har silverfärgade blad kan det behövas lite extra gröna växter runt omkring den. Den doftar, vilket kan vara både en fördel och en nackdel. Blir tyvärr lätt för bred med tiden och är ganska svår att få jämn vid klippning, eftersom den har ett starkt basalt växtsätt.
  • Vaccinium vitis idaea ’Koralle’. En sorts lingon. Den vill ha sur jord, gärna väldränerad sandjord. Utseendemässigt är den ganska lik buxbom. Tyvärr är överlevnaden dålig även i sandjord och den är långsamväxande.

Här en länk till en artikel i perenner.se där det går att läsa mer om perenner som ersättare till buxbom.

Foton: Maximilian Löfgren och Anna-Carin Forsman

 

  • Gamander augusti 2013

    Gamander augusti 2013

    Gamander augusti 2013 2

    Gamander augusti 2013

    Gamander februari 2014

    Gamander februari 2014

     

Fragaria augusti 2013 2

Fragaria augusti 2013

Fragaria augusti 2013 3

Fragaria augusti 2013

Fragaria februari 2014

Fragaria februari 2014

Imperata november 2015

Imperata november 2015

Santolina augusti 2013 2

Santolina augusti 2013

Sedum december 2014

Sedum december 2014

Lavandula december 2014

Lavandula december 2014