I Tidningen Utemiljö nr 7 2022 finns ett reportage om vintervandringsleder i Schweiz. I slutet av reportaget utlovade vi extramaterial om vintervandring och hur man får en skön tur. Här nedan kommer goda råd från artikelförfattarna Kristin och David Pineda Svenske:
Vintervandring: så får du en skön tur
- Klä dig i flera lager! Vintern förknippas förstås främst med kyla – men efter ett par kilometers promenad i gassande sol kan det vara skönt att kunna knäppa upp åtminstone ett lager…
- Rejäla skodon som når ovanför vristen, inte skaver, har plats för tjocka strumpor och samtidigt låter dig röra på tårna är ett måste.
- Glöm inte vantar och mössa – genom huvud och händer försvinner värmen som snabbast.
- Ta gärna på dig reflexer eller reflexväst och var försiktig i närheten av trafikleder. Du syns mindre än du tror – även i solljus. Motljus i snölandskap är extra svårt för bilister.
- Medtag gärna gåstavar. Bra för att ge armar och rygg lite extra träning, samt för ökad balans.
- Broddar och andra typer av halkskydd kan komma väl till pass.
- Drick vatten. Att termometern visar på minusgrader betyder inte att kroppen inte behöver påfyllning av vätska. Försök dricka cirka 2 dl varje halvtimma. Om du inte har lust att ideligen stanna och trixa med vattenflaska, kan en vätskeryggsäck med slang vara praktisk.
- Täck gärna över munnen med en tunn bandana så minskar du vätskeförlusten.
- Undvik att vandra ensam i ensligare miljöer i vintertid. Berätta alltid för någon vilken led du har tänkt gå, och när du förväntar dig att vara tillbaka (meddela när du är hemma igen!). Räkna inte med mobiltäckning i bergsmiljö – särskilt inte i utlandet.